U sredu, 12. jula 2017. godine, nedge oko 16 časova u Centru za socijalni rad u Rakovici muškarac je usmrtio svoju bivšu suprugu i njihovo četvorogodišnje dete nanevši povede trima zaposlenih na mestu zločina. Izvori navode da je osumljičeni davljenjem usmrtio svog četvorogdišnjeg sina a zatim bivšoj supruzi naneo smrtnosne povrede nožem. Osumnjičeni je naneo i ozbiljne telesne povrede nožem troje zaposlenih radnika Centra za socijalni rad koji su hitno prevezeni na VMA. Muškarac je priveden a Centar za socijalni rad u Rakovici je privremeno zatvoren.

Nedelju dana pre ovog zločina, 5.jula 2017. godine u Centru za socijalni rad na Novom Beogradu muškarac je usmrtio svoju suprugu udarcima kamenom u glavu u holu Centra uz prisustvo svoje troje dece koje je viđao u Centru u takozvanim kontrolisanim uslovima. Posle izvšenja zločina osumljičeni je izvšio samoubistvo skočivši pod voz na stanici na Novom Beogradu. Osumnjičeni za ovaj zločin dva puta je služio kaznu zatvora zbog nasilja u porodici.

Udruženje AzBuki najoštrije osuđuju porast zločina nad ženama i porast slučajeva nasilja u porodici. Ovom prilikom poziva građane i grupe kao i organizacije i Institucije na otvoreni dijalog i zajedničko traganje za mogućim rešenjem, kao i davanje građanske inicijative za akciju čiji je čilj prepoznavanje i suzbijanje nasilja u porodici.

Tijana Paunović
Koordinatorka Sektora za socijalna pitanja udruženja AzBuki